Nieuws

Extra paraatheid rondom reekalfjes

Het reekalfjes reddingsteam van Utrechts Landschap staat in de startblokken. Jaarlijks sterven veel reekalfjes wanneer graslanden worden gemaaid. De reegeit legt haar jongen het liefst goed verscholen tussen het hoge gras. Wanneer de graslanden van Utrechts Landschap of de velden van aangrenzende boeren gemaaid worden, zijn de kleine reekalfjes onzichtbaar en prooi voor de machines.

Doorzoekteam

Om te voorkomen dat reekalfjes sterven heeft Utrechts Landschap een team samengesteld dat voor het maaien het veld doorzoekt naar reekalfjes. Zodra aangrenzende boeren gaan maaien, wordt het reddingsteam ingelicht zodat de jonge reekalfjes op tijd het veld uitgehaald kunnen worden. Het reekalfjes reddingsteam bestaat uit terreinmedewerkers en vrijwilligers van Utrechts Landschap. Hierbij werken zij nauw samen met boeren die graslanden van Utrechts Landschap pachten en enkele boeren uit de omgeving.

Werkwijze

Vlak voordat er gemaaid wordt, loopt het team in een rechte lijn door het veld. De reekalfjes worden nauwkeurig aan de bosrand gelegd zodat de moeder haar kleine weer terug kan vinden. Een erg secuur werkje, waarbij het reekalfje niet met blote handen aangeraakt mag worden. Als de geur van het jong niet meer herkend wordt kan de moeder het jong afstoten. Een andere werkwijze is het plaatsen van stokken met zakken in het veld om de moeder ree en haar jongen af te schrikken. Het plaatsen van een kooitje over het reekalfje moet er voor zorgen dat machines daaromheen maaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *