Nieuws

Binnen twee dagen ontving de Franse minister van Landbouw Le Foll ruim 50.000 ‘vakantiekaarten’ met de vraag de gestaakte foie gras-productie niet meer te hervatten. De eenden- en ganzenbedrijven in Zuidwest-Frankrijk staan gedurende drie weken verplicht leeg om de stallen te ontsmetten in verband met de vogelgriep. De verzenders van de kaarten zijn toeristen afkomstig uit Nederland, Italië, Polen, Tsjechië en Groot-Brittannië. Zij zeggen Frankrijk een fijn vakantieland te vinden, maar zich sterk te ergeren aan het dierenleed dat veroorzaakt wordt door de dwangvoeding bij de foie gras-productie. De online vakantiekaarten zijn een initiatief van internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Door de verplichte leegstand van de stallen in Zuidwest-Frankrijk wordt 9 tot 12 miljoen dieren de dwangvoeding bespaard. Het leidt tot een verlies van 30% van de jaarproductie van foie gras in het land, aldus de sector.

Dierenleed

Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen onder dwang gevoed: tweemaal daags wordt met een buis een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever tot wel tien keer de normale grootte. Wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de Europese Commissie bevestigt dat zowel de dwangvoeding als de huisvesting in kooien ernstig dierenleed veroorzaken: er is sprake van o.a. ademhalingsproblemen, spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, en ontstekingen aan de poten.2 De productie van foie gras is dermate dieronvriendelijk dat het in veel landen, waaronder Nederland, verboden is. Frankrijk is verantwoordelijk voor 80 procent van de wereldwijde foie gras-productie: jaarlijks worden meer dan 37 miljoen eenden en 0,7 miljoen ganzen onder dwang gevoed in Frankrijk.

Lege stallen

De verplichte leegstand van de stallen in Zuidwest-Frankrijk is een maatregel van de overheid om verdere besmetting van de vogelgriep, die het land sinds december vorig jaar teistert, te voorkomen.  Vanaf 18 januari is het plaatsen van nieuwe eenden- en ganzenkuikens in de foie gras-bedrijven verboden. De stallen raakten zo geleidelijk leeg en waren op uiterlijk 2 mei alle leeg. Na 3 weken leegstand mogen de stallen vanaf 16 mei weer gevuld worden met eenden- en ganzenkuikens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *