Nieuws

Speerstra Feed Ingredients presenteert nieuwe producten die kunnen helpen het saldo positief te beïnvloeden: Speerstra BypassFat,  AminoShure-M en NutriTek. Vooral de resultaten van het laatste product zijn veelbelovend.

Economisch resultaat verbeteren

In de melkveehouderij spelen een aantal belangrijke thema’s, waaronder gezondheid, de fosfaatproblematiek en het economisch resultaat. Voor Speerstra Feed Ingredients aanleiding om een themamiddag te presenteren rondom de gezondheid van de koe. Om zo meer uit te koe te halen en het economisch resultaat van melkveehouders te verbeteren. Met dit doel werden onder meer enkele nieuwe producten gepresenteerd.

Pensbestendig vet

Toevoeging van pensbestendig vet aan het rantsoen zorgt over het algemeen voor een hoger melkeiwit- en melkvetgehalte, en dus voor een hogere opbrengst, zonder dat de aanvoer van stikstof en fosfaat op het bedrijf toeneemt.
IOI Loders Croklaan maakt bestendige vetten uit palmolie. De focus bij de productie ligt voornamelijk op de vorming van palmitinezuur. “Dit is het meest effectieve vetzuur. Wanneer het voer rijk is aan palmitinezuur, uit dit zich in een hogere melkopbrengst en een hoger melkvetgehalte. Daarnaast zorgt het vetzuur voor het handhaven van een positieve energiebalans.” Man benadrukt dat niet zomaar elk pensbestendig vet voor deze voordelen zorgt. Ze wijst op een tabel waarin vetzuur, trig-glyceride en calciumzeep worden vergeleken. Hieruit blijkt onder meer dat vetzuren het grootste effect op de melkvetverhoging hebben en ook zorgen voor het hoogste saldo.  “Zelfs bij de huidige lage melkprijzen heeft het voeren van pensbestendig vet een positief effect. Al is het voordeel groter bij hogere melkprijzen”, aldus Man.

Speerstra BypassFat

Speerstra BypassFat is een pensbestendig vet met een hoog aandeel palmitinezuur, van minstens 80 procent.  Het product wordt anders geproduceerd dan de meeste pensbestendige vetten. “Het is een fysisch geproduceerd product, dat door middel van fractioneren uit palmolie wordt verkregen. Er komen geen chemicaliën aan te pas en is dus een groenere energiebron voor de koe”, concludeert Man. “Daarnaast heb ik het idee dat het product een sneller effect heeft op het melkvetgehalte, doordat er pure vetzuren in worden gebruikt”, vult Jan Speerstra aan.

Uit praktijkproeven van Speerstra met BypassFat blijkt dat de het voeren ervan niet op elk bedrijf leidde tot een positiever saldo. Bij drie van de vier bedrijven was dit wel het geval, maar bij het vierde bedrijf zorgde het juist voor een daling in saldo. “Die boer behaalde wel een plus op het vetgehalte, maar om nog onbekende redenen niet op eiwit”, aldus Speerstra. “Bovendien betaalt de ene fabriek meer voor vet dan de andere ”, verklaart Man de saldoverschillen. Een kritieke melkprijs voor de inzet van BypassFat durfde ze niet te geven. “Juist doordat de ene fabriek meer betaalt voor vet dan de ander en de effecten per veehouder verschillen.”

BypassFat

Methionine

Een ander product dat kan zorgen voor een hoger saldo, is AminoShure-M. Het product is recent geïntroduceerd en bestaat voor 74 procent uit methionine. “Methionine is een van de eerste limiterende aminozuren in melkveerantsoenen”, aldus Glen Aines van Balchem. “Maar noodzakelijk voor alle eiwitsynthese. Met een op methionine aftgestemd rantsoen verbetert onder meer de melkeiwitproductie, de eiwitefficiëntie, reproductie, immuniteit en gluconeogenese.”
Naar de respons op melkeiwit werd door het Animal Research Center van Cargill en de Universiteit van Nebraska onderzoek uitgevoerd. Uit beide proeven bleek dat de melkeiwitproductie significant steeg. Ook bleken de biobeschikbaarheid (42,7 procent) en hoeveelheid metaboliseerbare methionine (31,6 procent) hoog. “Wel is het belangrijk dat er voldoende lysine beschikbaar is”, benadrukt Aines.

De dosering van het AminoShure-M ligt tussen de 15 en 30 gram per dag. “Start met 15 gram, monitor het melkeiwitgehalte gedurende twee weken en voeg of telkens 5 gram per week aan het voer toe.” De reactie op toevoeging van AminoShure-M is laat volgens Aines geen twee weken op zich wachten. “Maar iets langer monitoren is handig om ruis uit te sluiten. Houd daarnaast rekening met de seizoenen. In de zomermaanden laten de percentages melkvet en -eiwit vaak een dip zien.” In hoeverre Nederlandse koeien een gebrek hebben aan methionine, durft Aines niet te zeggen. “Maar maissilage bevat in ieder geval meer methionine dan grassilage. En doordat het aandeel ruw eiwit in veel rantsoenen is gedaald, dalen de gehaltes lysine en methionine mee.”

AminoShure-M_combo

NutriTek

Het laatste product dat wordt gepresenteerd, noemt Speerstra ‘de uitsmijter van de dag’. De reacties van enkele boeren die het nieuwe product hebben getest, zijn veelbelovend: ‘Dit product komt voorlopig niet op de markt, hoop ik. Alleen voor een paar klanten, anders komt er nog meer melk op de markt’. En: ‘Dat wordt een nieuwe melktank’. Deze reacties kreeg Peter van der Vegt van Diamond V van boeren die eind vorig jaar meededen aan een praktijktest met NutriTek, een product dat bestaat uit onder meer functionele metabolieten, antioxidanten en nieuwe fermentatiemetabolieten. Na zo’n tien jaar ontwikkeling is het product onlangs in de Verenigde Staten op de markt gebracht. Het product moet de immuniteit, gezondheid en prestaties van melkvee ondersteunen. “Een betere pensgezondheid, een hogere drogestofopname in het begin van de lactatie, behoud van lichaamsgewicht, een efficiëntere voerbenutting en meer melk over de gehele lactatie”, somt Van der Vegt op.
Aan de hand van onderzoek bij Purina Animal Nutrition en de South Dakota State University legt hij uit hoe dit kan: “Een gezonde pens verbetert de populatie aan vezelverterende en lactaatgebruikende bacteriën. De pens werkt beter, waardoor de eerste zeventig dagen van de lactatie een drogestofopname van 2 kg extra wordt behaald. De pens is bij de start van de lactatie namelijk limiterend. Maar onder meer door de verhoging van het aantal vezelverterende bacteriën kan de koe meer opnemen en heeft ze een betere lactatiestart, met een beter behoud van lichaamsgewicht.” Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de productie van vluchtige vetzuren en butyraat stijgt, de voerefficiëntie toeneemt en koeien zowel in de vroege als in midlactatie meer melk geven. Praktijkresultaten met 57.700 koeien in de VS tonen aan dat de gemiddelde stijging van melkproductie 3,4 kg bedraagt. De extra voerkosten meegerekend, betekent dit een winst van 33 cent per koe per dag.

Ook de resultaten van twee praktijkbedrijven in Nederland zijn positief: Peter Dijkveld Stol behaalde in de periode november 2015 tot februari 2016 een stijging van 2,44 kg melk per dag na de overstap van Diamond V XPC naar NutriTek (33,86 versus 31,42 kg). Bij maatschap Van Oostrum steeg de productie met 2,63 kg (33,32 versus 30,68 kg). Bovendien steeg bij beide bedrijven het eiwitgehalte naar boven de 2,5 procent, zag Dijkveld Stol de kwaliteit van de biest stijgen (38,36 IgG versus 31,37 gram/liter) en merkte Van Oostrum dat het celgetal van 311 naar 180 daalde. Inmiddels zijn er meer bedrijven die NutriTek gebruiken. De ervaringen wisselen. “Maar over het algemeen wordt er een voordeel van 24 tot 25 cent per koe per dag behaald.”

NutriTek Bag_ShadowNEW_NGDT

 

Auteur: Tessa Nederhoff

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *