Nieuws

Bij vier kalverbedrijven wordt het vlees van 2474 kalveren vernietigd. De dieren kregen voer verstrekt waarin het verboden antibioticum furazolidon zat. Dat bevestigt Charlotte Menten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Geen van de bedrijven maakt gebruik van de mogelijkheid om de dieren individueel te testen om de dieren te kunnen te behouden. Deze test is erg kostbaar.

Proefslachtingen varkens

Vorige week werd duidelijk dat via twee andere mengvoerbedrijven 97 varkensbedrijven mogelijk met furazolidon besmet voer hebben ontvangen. Deze bedrijven mogen geen dieren afleveren. Er vinden proefslachtingen plaats, waarbij het vlees wordt onderzocht. Wat er met de overige varkens van deze bedrijven gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Voor furazolidon geldt een nultolerantie. Zodra sporen van het middel in een dier worden gevonden, mag het niet meer voor consumptie worden gebruikt.

Oorzaak

Over de oorzaak van de verontreiniging is nog weinig bekend. Volgens Gert van Kats is de oorzaak duivenpoep. Van Kats is eigenaar van Kats Food & Feed, het bedrijf dat door de NVWA is gesloten vanwege verspreiding van vervuilde diervoedergrondstoffen. Menten bevestigt deze oorzaak niet: “Naar de oorzaak doen we momenteel nog onderzoek.”

LTO: kosten verhalen op leverancier

De kosten voor het afvoeren van de dieren zijn voor rekening van de veehouders. Wellicht kunnen de kosten van de vernietiging verhaald worden op de veroorzaker van de schade. Eric Douma, voorzitter van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Noord stelt dat de kosten van de maatregelen van het vervuilde voer niet zomaar bij de veehouders mogen worden neergelegd. Veehouders moeten voor de kosten opdraaien van de door of namens de NVWA gehouden onderzoeken en monsterneming. Ook de kosten van verder op te nemen maatregelen worden aan de veehouders doorgerekend. Getroffen veehouders hebben al te maken met kosten omdat er geen varkens van de bedrijven aan- of afgevoerd mogen worden. Ook moeten ondernemers dieren leveren voor proefslachtingen. Douma vindt dat de getroffen veehouders niet zomaar moeten opdraaien voor de kosten van de maatregelen. “De veehouders hebben het voer aangeleverd gekregen. Zij moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit en het certificeringsysteem van de leveranciers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *