Nieuws

Recordpoging langste pannenkoek in Zaanse Schans

In het oer-Hollandse landschap van Zaanse Schans vindt op donderdag 29 augustus een smaakvolle, ludieke recordpoging plaats. Vijftig schoolkinderen gaan die dag proberen om de langste pannenkoek van Nederland te maken. Maar liefst honderd meter lang moet de lekkernij worden. De recordpoging is onderdeel van de Week van de Akkerbouw.

Honderd meter

Om de poging te laten slagen moeten honderden losse pannenkoeken binnen een half uur aan elkaar worden geplakt. Zo vormen ze samen één lange, opgerolde recordpannenkoek van honderd meter lang. De schoolkinderen gaan te werk in teams met verschillende taken, variërend van het aanleveren van de pannenkoeken tot het versieren, oprollen en het aan elkaar plakken ervan. Kinderen en toeschouwers eten de pannenkoek na afloop op.

Tarwe

De recordpoging is voor de schoolkinderen het einde van een leerzaam verhaal. Dat verhaal begon op 18 en 20 juni, toen zij bij akkerbouwers Simon Wilms en Dirk de Heer in Anna Paulowna en Purmer zagen hoe tarwe op onze eigen akkers wordt verbouwd. Als ‘oogst’ kregen de kinderen na hun bezoek vers gemalen meel mee. Daarna brachten ze een bezoek aan de fabriek van Koopmans Meel. Op 29 augustus nemen de kinderen zelf meel mee naar De Zaanse Schans, waar ze zien hoe er uiteindelijk pannenkoeken van worden gemaakt.

Week van de Akkerbouw

De recordpoging is onderdeel van de Week van de Akkerbouw, een week die draait om de herkomst van ons voedsel. Weinig mensen weten dat veel van het dagelijkse voedsel van Nederlandse akkers komt. Ook dat de akkerbouwsector hypermodern is en in rap tempo verduurzaamt, is bij weinig mensen bekend.