Nieuws

Bijna drieduizend mensen hebben vrijdag 14 en zaterdag 15 juni de Open Innovatiedagen Varkenshouderij bezocht van Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel, onderdeel van Wageningen UR Livestock Research. Bezoekers konden de laatste nieuwtjes op het gebied van varkenshouderij van dichtbij bekijken en direct vragen stellen aan de betrokken onderzoekers. Ook voor kinderen was de dag een belevenis. Bezoekers waren zeer te spreken over de opzet van deze innovatiedagen en keken hun ogen uit bij de mogelijkheden voor het verbeteren van het bedrijfsrendement van varkenshouders en van het dierenwelzijn en milieu.

Enthousiaste reacties

Het overgrote deel van de bezoekers bestond uit varkenshouders uit Nederland, maar ook Deense, Franse, Britse en Duitse varkenshouders wisten hun weg naar Sterksel te vinden. Bezoekers konden met eigen ogen de vooruitgang zien in verbetering van onder andere, gezondheid, milieu, voeding en energie. Zij waardeerden bovenal de mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe typen kraam- en drachtstallen, voersystemen en de mestverwerkingsinstallaties.

VIC Sterksel dé hotspot voor innovatie

Op vrijdag 14 juni werden de Open Innovatie Dagen feestelijk geopend met een kick-off voor genodigden. De lokale ‘tonprater’ Rob Scheepers presenteerde ‘Hollands Next Top Innovation’, waarin enkele innovaties op de roze, speciaal aangelegde ‘PIG-walk’ de revue passeerden. Veel aandacht ging naar innovaties die de afgelopen twee jaar de weg van VIC Sterksel naar de varkenshouder hebben gevonden. Varkenshouders vertelden vervolgens over de toepassing van de innovaties van VIC Sterksel op hun eigen bedrijven. Ze benadrukten het belang van VIC Sterksel als de schakel tussen wetenschap en praktijk. “Deze unieke verbinding is noodzakelijk voor de innovatiekracht en de toekomst van onze varkenshouderijsector”, aldus de aanwezige varkenshouders. Ook studenten van mbo-opleidingen in de varkenshouderij spraken enthousiast over wat zij leren tijdens hun wekelijkse bezoeken aan het innovatiecentrum. Tenslotte onthulden varkenshouders samen met het team van VIC Sterksel de naam van een nieuw, robuust houderijsysteem voor biggen, de ‘Stable Stable’.

Vele activiteiten

Na de kick-off gingen de deuren open en stroomden vele geïnteresseerden binnen. De lange looproute zorgde voor een goede verspreiding van de mensen, zodat men overal een praatje kon maken en de medewerkers en onderzoekers van VIC Sterksel en Wageningen UR Livestock Research kon bevragen. Het was druk bij de stands van de 44 bedrijven die zich aan het publiek presenteerden. Ook de kinderen vermaakten zich prima met een springkussen. Met de speciale kratjes die overal klaarstonden, konden ook de kleinsten in de stal door het raam te kijken. Deze tweede Open Innovatie Dagen zijn extra bijzonder omdat het bedrijfsleven- en sectorpartners van VIC Sterksel deze dagen samen hebben gerealiseerd.